Alles over koffie

ALLES OVER KOFFIE

Op de bank, aan de ontbijttafel, in bed, op straat, in de trein, overal kun je koffie drinken. Zwart, met suiker/zoetje of met wat melk, naar ieder zijn smaak. Maar waar komt koffie nou vandaan? Waar groeit het en hoe ziet het eruit? In deze stap wordt het allemaal uitgelegd.

Groene bonen

Aan de koffiestruiken groeien bessen. De zaden in die bessen worden de koffiebonen. Ze zitten met z'n tweeën in het vruchtvlees, tegen elkaar aan, waardoor dat streepje ontstaat.
Om ze te oogsten wordt het vruchtvlees open gemaakt om de twee groene bonen te verkrijgen. Deze bonen worden gedroogd en vervolgens gebrand. Door het branden van de bonen krijgen ze hun bruine kleur. De smaak van de bonen wordt bepaald door 2 dingen, de streek waar ze vandaan komen en het brandproces. De meeste bonen komen uit Brazilië en Vietnam, maar in ieder geval, van rond de evenaar.

Soorten bonen

De twee meest gebruikte koffiebonensoorten zijn de Arabica en de Robusta. De Arabica is wat zachter en een meer aromatische boon. De Robusta is wat harder en heeft meer pit. Daar zit dan ook meer cafeïne in, soms zelfs 70% meer dan in de Arabica boon. Hoe langer de gemalen bonen in aanraking zijn met het hete water, hoe meer cafeïne er in de koffie komt. Een kop filterkoffie heeft dus bijvoorbeeld meer cafeïne dan een Espresso!

Zetmethodes

Koffiezetten kan tegenwoordig op veel verschillende manieren. Denk aan de French press, de Chemex, het moccapotje en uiteraard de bekende espressomachine/volautomaat. Er bestaan nog andere manieren, maar dit zijn wel de meest voorkomende.

Malen

Om koffie te zetten, heb je altijd koffiebonen of een maling nodig. Bonen kun je in de supermarkt kopen (veelal met meer Robusta), of in de koffiespeciaalzaak en thuis malen met jouw eigen maalmachine. Dat is natuurlijk het allerleukst en lekkerst. Vind je dat te veel werk? Dan kun je ook kant en klaar gemalen koffie in pakken kopen.

Bonen zijn natuurlijk ook verkrijgbaar bij een koffiespeciaalzaak. Daar kunnen ze de bonen voor je malen en goed verpakken. Wacht thuis niet langer dan 15 minuten met het gebruik van de koffie na het malen, want dan zijn de meeste aroma's eraf.

95% water

Wist je dat een kopje koffie voor 95% uit water bestaat en dus voor slechts 5% uit koffiebonen? De temperatuur van het water is bij koffiezetten heel belangrijk. Gebruik voor je koffie altijd water dat qua temperatuur net onder het kookpunt zit. Met kokend water is de kans groot dat de maling verbrandt en er een bittere smaak ontstaat.

Meer informatie?

Wilt u graag meer informatie over de verschillende methodes om koffie te zetten, dan bent u van harte welkom in onze winkel voor uitleg en eventueel een demonstratie!